Budulcowe i energetyczne składniki pokarmowe

Pobieranie pokarmu to jeden z warunków przetrwania organizmu. Pokarm jest niezbędnym źródłem ; Składnikami pokarmu są związki organiczne i nieorganiczne (woda i sole mineralne). Do najważniejszych składników należą : białka (proteiny), lipidy (tłuszczowce) i węglowodany (cukry, sacharydy).

Białka

Stanowią przede wszystkim budulec komórke i tkanek. Uczestniczą również w regulacji procesów życiowych, m.in. : Białka znajdują się w większości pokarmów, jednak zawartość w różnych produktach jest inna. Szczególnie dużo białka zawierają : mięso, ryby, przetwory mleczne oraz nasiona zbóż i roślin strączkowych. Białka dostarczone w pokarmie w przewodzie pokarmowym zostają rozłożone do aminokwasów, w których następnie są syntezowane białka własne organizmu.

O wartości odżywczej białek zawatrych w pokarmie decyduje m.in. ich skład aminokwasowy. Szczególnie istotna jest zawartość aminokwasów egzogennych, tzn. takich, które nie są wytwarzane w organizmie, muszą zatem być przyjmowane z pokarmem. Pokarmy pełnowartościowe to takie które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne we właściwych proporcjach. Należą do nich pokarmy pochodzenia zwierzęcego : jaja, mięso i produkty mleczne.

AMINOKWASY
EndogenneEgzogenne
  • alanina
  • asparagina
  • asparaginian
  • glutamina
  • glutaminian
  • glicyna
  • prolina
  • seryna
  • tyrozyna
  • cysteina
  • arginina
  • fenyloalanina
  • histydyna
  • izoleucyna
  • leucyna
  • lizyna
  • metionina
  • treonina
  • tryptofan
  • walina

Lipidy

Występują zarówno w pokarmach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. O ich wartości odżywczej decyduje zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych - NNKT, które są związkami egzogennymi.

Do NNKT należą kwasy: linolowy, linolenowy i archaidonowy, zwyczajowo nazwane witaminą F (choć ze względu na duże zapotrzebowanie organizmu na te kwasy nie są one witaminą). Ich głównym źródłem są ryby morskie. Dużą zawartością tych kwasów charakteryzują się też oleje roślinne : słonecznikowy, lniany i z pestek winogron.
Lipidy są przedewszystkim najbardziej skoncentrowanym źródłem energii w pokarmie, z ich rozkładu powstaje dwa razy więcej energii niż z rozkładu białka lub cukru.

Oprócz funkcji energetycznej : W przewodzie pokarmowym tłuszcze są rozkładane w procesie trawienia do kwasów tłuszczowych i glicerolu.

Węglowodany

(cukry, sacharydy), są głównym źródłem energii - pokrywają do 60 % dziennego zapotrzebowanie energetycznego człowieka. Stanowi również materiał zapasowy gromadzony w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu.

Większość cukrów zawartych w pożywieniu określa się jako węglowodany dostępne, ponieważ są one trawiona, a nastepnie wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Do węglowodanów dostępnych należą cukry proste (np. glukoza), dwucukry (np. sacharoza) i wielocukry (np. skrobia, glikogen).
Węglowodany niedostępne, czyli takie, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym, to m.in. celuloza i inne składniki scian komórkowych komórke roślinnych. Mimo iż nie dostarczają substancji odżywczych, są ważnym składnikiem pokarmu.
TT\worzą tzw. błonnik pokarmowy. Spełnia on wiele istotnych funkcji fizjologicznych, m.in. :

Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze

Zarówno niedobór, jak i nadmiar składników odżywczych ma konsekwencje zdrowotne. Długotrwałe niedobory białka powodują zahamowanie wzrostu i rozwoju, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do śmierci z wycieńczenia. Nadmiar białka może z kolei powodować upośledzenie czynności nerek.
Nadmierne spożycie tłuszczów, zwłaszcza nasyconych, sprzyja chorobom układu krążenia oraz otyłości. Dlatego zaleca się dietę zapewniającą właściwą ilość NNKT, gdyż zaspokaja ona zapotrzebowanie organizmu również na inne rodzaje tłuszczów.
Wglowodany umożliwiają szybkie wytworzenie energii. Niezależnie od tego w jakiej postaci zostaną wprowadzone do organizmu, są wykorzystywane dopiero wtedy, gdy ulegną przemianie w glukozę. Ten związek chemiczny stanowi źródło energii większości komórek organizmu.

W sytuacji niedoboru węglowodanów w pokarmie źródłem glukozy są aminokwasy pochodzące z rozkładu białek i glicerol pochodzący z rozkładu tłuszczów.

Natomiast nadmiar cukróe jest łatwo przekształcany w tłuszcze i magazynowany w tkance tłuszczowej.

Dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej na składniki odżywcze
Skladniki
pokarmowe
Zapotrzebowanie
(g/kg masy ciała)
białka1
tłuszcze1
cukry5 - 6