Enzymy | Substraty | Produkty |
---|---|---|
ŚLINA | ||
amylaza ślinowa | polisacharydy | cząsteczka dekstryny, disacharydy |
SOK ŻOŁĄDKOWY | ||
pepsyna | białka | polipeptydy i oligopeptydy |
lipaza żołądkowa | tłuszcze w postaci naturalnej emulsji np. w mleku, śmietanie, jajach | diglicerydy, monoglicerydy, glicerol, kwasy tłuszczowe |
SOK TRZUSTKOWY | ||
amylaza trzustkowa | polisacharydy | cząsteczka dekstryny, disacharydy |
lipaza trzustkowa | zemulgowane tłuszcze | glicerol i wyższe kwasy tłuszczowe |
trypsyna | białka, polipeptydy | polipeptydy, oligopeptydy |
chymotrypsyna | białka, polipeptydy | polipeptydy, oligopeptydy |
karboksypeptydazy | polipeptydy oraz oligopeptydy zawierające więcej niż trzy aminokwasy | dipeptydy, tripeptydy, aminokwasy |
nukleazy | kwasy nukleinowe | nukleotydy |
SOK JELITOWY | ||
amylaza jelitowa | polisacharydy | disacharydy |
lipaza jelitowa | zemulgowane tłuszcze | glicerol i wyższe kwasy tłuszczowe |
aminopeptydazy | polipeptydy oraz oligopeptydy zawierające więcej niż trzy aminokwasy | dipeptydy, tripeptydy, aminokwasy |
dipeptydazy | dipeptydy | aminokwasy |
disacharydazy (maltaza, laktaza, sacharaza) | disacharydy | monosacharydy |
nukleazy | kwasy nukleinowe | nukleotydy |
Składnik odżywczy | Postać wchłonięcia | Przemiany substancji odżywczych |
---|---|---|
Węglowodany | cukry proste |
|
Białka | aminokwasy |
|
Tłuszcze | gliserol i kwasy tłuszczowe |
|