Charakterystyka plastydów
Rodzaje plastydów |
Cechy |
Funkcje |
Występowanie |
Leukoplasty |
Bezbarwne; powstają w warunkach braku światła |
Zdolność do syntezy i magazynowania związków organicznych, głównie skrobi |
Między innymi w komórkach liścieni (liści zarodkowych roślin nasiennych) oraz organach spichrzowych roślin (np bulwach ziemniaka). |
Chromoplasty |
Zawierają barwniki karotenoidowe: czerwonopomarańczowy karoten oraz żółty ksantofil; tworzą się z chloroplastów w czasie dojrzewania owoców lub jesiennego starzenia się liści |
Odpowiadają za zabarwienie niektórych organów roślinnych |
Np. korzeń marchwi, owoc papryki czy kwait nagietka |
Chloroplasty |
Zawierają zielony barwnik - chlorofil; w komórkach roślinnych mają zwykle kształt sochewkowaty, w komórkach roślinopodobnych protistów wykazują znaczenie zróżnicowane kształtu i wielkości |
Wytwaszają proste związki organiczne w procesie fotosyntezy. |
Zielone części roślin. |